Mire és Hogyan használd az UTM kódokat

Szerző: Dávidné Krizsán Andrea

}

Dátum: 2021.11.06.

Kategóriák: Egyéb kategória

UTM kódok, mik is ezek és mire jók?

Mindenki azt gondolja, mikor először találkozunk velük, ezek a kódok valami űrből jött kódok, és fogalmunk sincs róla, hogy ezek valójában, ha használjuk nagyon hasznos adatokkal tudnak szolgálni a statisztikánkban. UTM = Urchin Tracking Module.

Ezekkel a kódokkal azt fogjuk megtudni, hogy honnan jönnek a látogatók az oldalunkra. Ha egy kampányt indítasz, több szociál médiában, és ügyfeleknek még e-mailben is küldesz anyagot, az UTM kódok segítenek neked majd abban, hogy az adott kattintás honnan jött. Így lehet mérni, melyik felület volt a leghatékonyabb. Ha azt látod, hogy az adott kampányban jobban teljesített az e-mail, vagy a videó hirdetésed, akkor a következőben már ezeket a tapasztalatokat is figyelembe veheted és már csak a jobban teljesítő felületekre kell majd koncentrálni. Pl. A rosszul teljesítő felületekre, ilyenkor már nem érdemes energiát fektetni, már csak a jól teljesítő médiákra kell összpontosítani.

Ha a honlapodra be van kötve a Google Tagmager ami össze van kötve a Google Analytics-szel, akkor ezeket a kódokat a statisztikáidban majd látni fogod és tudod majd ellenőrizni, melyik reklám kampányod volt sikeres. 

Ha nincs bekötve az oldaladban a Google Tagmaneger és a szükséges Google termékek (search consol, google ads, google merchant center) és szeretnéd, hogy ellenőrizni tudd a vállalkozásod kampányainak a sikerességét, keress minket hogy megbeszéljük a részleteket. Mikor van szükség ezekre? Mindig, ha az oldaladdal szeretnél a vállalkozásodhoz ügyfeleket szerezni.

Mit kapsz az ingyenes konzultációs időponton, meg tudod neked miért van erre szükséged és hogy milyen eredményeket érhetsz el, ha ezeket az adatokat folyamatosan ellenőrzöd.

De térjünk vissza az UTM-paraméterekre, ezek lényegében olyan megnevezések, amelyeket ha hozzáadsz az URL-linkjeidhez, ezután a statisztikákban neked megmutatja, hogy a kampány során, milyen média csatornákon keresztül érkeztek hozzád a érdeklődők és a potenciális ügyfelek. Pl. Létrehozol egy karácsonyi kampányt, amiben létrehozol egy Facebook-hirdetést, és a már meglévő hírlevél listádra megírsz egy E-mail promóciót stb.  Minden paraméter beszédesnek kell lenni, ahhoz hogy jól lássad az eredményeidet. Mindenhol, bizonyos paramétereknek egységesnek kell lenni, hogy az összegzések megfelelően mutassák az adott kampányon belül a különböző csatornák eredményeit. Ezért egy kampányon belül a kampányt mindenhol ugyanúgy nevezzük, függetlenül attól hogy hány csatornán keresztül hírdetünk. Erre azért van szükgés, hogy a kampányokat is később össze lehessen hasonlítani egymással, hogy melyik volt a legsikeresebb.

Érdemes a kampányoknál egy táblázatban a kódokat előre megadni és megtervezni az UTM kódok elnevezését. A paraméterek, ne tartalmazzanak ékezetet, szünetet és speciális karaktereket, mert azok [%99]-os formában fognak megjelenni. Ahol a 99 – egy szám, az adott karakter ASCII kódja szerinti hexadecimális formája. Ha esetleg érdekel az ASCII kódtáblázat itt megnézheted, a 16 számrendszeri formájával együtt. [%99] jelek, bizalmatlanságot szűlnek az emberekben. Amit nyugodtan használhatunk, az angol ABC-ben található betűk, számok, és -/_ jel. Pl. karakterek: [ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz], számok: [1234567890] és speciális karakterek: [-_]

 Az UTM-paraméterek használatával azt is nyomon követheted, hogy melyik hírdető felületen sikeresebb a hírdetésed, és azt is hogy ha több hírdetésed van, akkor melyik teljesít jobban. Ha be van állítva a konverzió követés, akkor az is látszik majd, melyikből vásárolnak az ügyfeleid nagyobb eredményességgel. Így több időt és figyelmet fordíthatsz azokra a platformokra (weboldalak, szociál média, hírlevél stb.), amelyik jobb eredményeket hoz. Milyen eredményeket hozhat? Mennyi az érdeklődő és ebből mennyi a vásárló. Mennyit költöttünk el és mennyi a konverzió.

5 legfontosabb UTM-paraméter:

  • utm_id = kampány azonosítót, nem szükséges megadni,
  • utm_campaign = kampány,
  • utm_source = forrás,
  • utm_medium = médium,
  • utm_content = tartalom, nem szükséges megadni és
  • utm_term = kifejezés, amit szintén nem szükséges megadni.

Ezek a kifejezések segítenek szűkíteni az eredményeket és részletesebb áttekintést tudnak nyújtani arról, hogy honnan érkezik a legtöbb forgalom. Az UTM-paraméterek nagyszerű eszközt jelentenek arra, hogy a legtöbbet hozzd ki a Google Analytics szolgáltatásból. A Google Analytics-ben könnyen készíthetsz olyan jelentéseket, amelyek megmutatják, mi működik és mi nem az adott kampányban. 

Amit még tudnod kell az UTM kódok ismertetése előtt, hogy

Mi az a kampány?

Egy példával tudnám nektek elmagyarázni: Pl BlackFriday-re szeretnél egy kampányt indítani november végén, ahol azt tervezed, hogy az összes régi készletedet kiárusítsd, hogy az új termékeidnek legyen a karácsonyi időszakra nagyobb hely. Ezt az egyszeri kedvezményes lehetőséget, több helyen is meg akarod hirdetni, hogy minél nagyobb azon közönséghez jusson el a terméked reklámja, akik hajlandóak is lesznek megvásárolni. 

Weboldal/Website URL

Annak a weboldaladnak a linkje, amit a reklámjaidban, posztjaidban, levelezésedben megfogsz osztani.

utm_id

Kampány azonosító – Campaign id: Hirdetési kampányod azonosítója, amit a Facebookban, vagy a Google Ads-ban indítottál. Ez lehet: Szöveg, szám és pont pl. abc.123 . Pl. BF.2021. Nem kötelező a megadása, sokszor nincs is rá szükség.

Google Analytics - UA - UTM statisztikák elérése

utm_source

Kampány forrása – Campaign Source: Ezzel azonosíthatod be, hogy hol jelent meg a reklámod és az weboldaladra mutató URL-ed. Az Analytics-ben láthatod majd, hogy a kampány alatt, melyik hírdetési felületről jönnek a látogatóid az oldaladra, és azt is látod majd, hogy melyik média teljesít a legjobban. Médiák lehetnek: szociál média, e-mail, újságok reklámjai, bannerek, hírdetések a google-ban és a facebook-on.

Mi lehet az értéke ennek a paraméternek? 

Keresőmotorban elhelyezett linkeknél lehet az értéke  pl. google, bings stb. ezek azonosítják a keresőmotort. A hírleveledben kiküldött linknél pl. BF-NewsLetter-21 – A kiküldött hírlevelekben is lehet több téma a kampány során, amit érdemes külön-külön beazonosítani. 

Ha a kampány során postokat helyeztél el a sociálmédiákban érdemes külön külön megadni az UTM paramétereket. Pl. facebook, instagram, pinterest, twitter, youtube stb. Itt azt fogod látni melyik szociálmédia felülete teljesít a legjobban.

Ha meg szeretnéd keresni a régi Google Analytics felületben akkor azt a következő menüpontban találod: Ügyfélszerzés -> Minden forgalom -> Forrás médium és a listában az “Elsődleges dimenziónál” válaszd ki a Forrást

Google Analytics UA UTM statisztikák forrás

utm_medium

Kampány médium – Campaign Medium: Megegyezik azzal a médiummal, amit a Google Analytics-ben is látunk, pl. e-mail, cpc, social, banner, organic, post, display stb. és még mi is hozhatunk létre továbbiakat. Ezzel azt nézheted meg, melyik forgalom számodra a legjobb, pl hírlevelet érdemes küldeni? Reklámozni kell? Organikus elérés a jobb? A posztolás segít? A keresőkből találnak meg? 

A Google Analytics felületén pedig a statisztikát a következő helyen találod meg. Ügyfélszerzés -> Minden forgalom -> Forrás/Médium és a listában az “Elsődleges dimenziónál” válaszd ki a Médiumot. Lásd a fenti képen a Forrás mellett.

utm_campaign

Kampány megnevezése – Campaign Name: A kampány név lehet egy jó szlogen, vagy általad kitalált beszédes név. Pl “Blac-Fiday-2021”, “Glamoure-napok-2021”, “Nyári-kiárusítás” stb.

Ha a kampányokat meg szeretnéd nézni, és össze akarod hasonlítani, hogy melyik teljesít jobban akkor azt a Google Analytics-ben a következő menüpontban teheted meg: Ügyfélszerzés->Kampány -> Minden kampány.

Google Analytics UA UTM statisztikák kampány

utm_term

Kampány kifejezés – Campaign Term: Elsődlegesen a Google Ads-ban szokták megadni a fizetett hirdetési kampányoknál, hogy az adott kulcsszóra ha keres az ügyfél és a hirdetésünkre kattint, ő melyik URL-re menjen tovább. Ott abban az URL-ben megadjuk azt a kulcsszót, amire kereshet az ügyfél és a hírdetésünk arra majd később megjelenik. Ezzel a kulcsszóval azt tudjuk megállapítani, hogy melyik kulcsszóra érdemes tartalmat fejleszteni, vagy folyamatosan reklámozni.

utm_content

Kampány Tartalom – Campaign Content: Megmutatja, hogy egy tartalmon belül két azonos link közül, melyik hoz jobb eredményt, pl. A/B tesztelésnél használható. Pl egy link vagy egy gomb. Vagy két e-mailban az egyikben linket teszel a másikban gombot. A két videó közül amit beleteszel két tartalomba melyik az amit jobban megnéznek. Megnézhetjük vele, melyik szöveg az ami jobban teljesít egy gombon pl. az egyikre azt írjuk “Vásárolj még ma” a másikra azt írjuk “További információ”. Az Analitycs-ben ezeket elég könnyen össze tudjuk hasonlítani, melyikre kattintottak többen.

Google Analytics UA UTM statisztikák term, content

Holt találod meg az Analytics-ben az utm_term-et és az utm_content?

Kattints az Ügyfélszerzés linkre majd ezután a Minden forgalom -> Csatornák a grafikon alatt a másodlagos dimenzióra, ott a hírdetés legördülő menüből válaszd ki a Kulcsszót vagy a hirdetéstartalom lehetőséget.

Ezeket a kiosztott paraméter értékeket, jó ha vezetjük egy táblázatban kampány tervezéskor, hogy jól megkülönböztető lehessen az Analytics-ben. Alakítsd ki a saját rendszeredet.

A helyek ahol online és offline meghirdetheted a termékedet/szolgáltatásodat: 

 • Hírlevelek – E-mail
 • Szociál Média – Pl Facebook, Pinterest, Instagram, Youtube stb.
 • Online fizetett reklámok – Pl Facebook, Google Ads, Online újságportálok stb.
 • QR kód – Pl. Könyv lapja, szórólap, Online Weboldalak, alkalmazások, stb.
 • Nyomtatott reklámok
 • PR cikkek – szöveges reklám, reklám riport és reklám interjú

Hol ne használd? 

A belső linkjeidnél.

A paraméterek értékeinek megadása szabadon választott, bármit megadhatsz benne, viszont, mindig azokat jelentse a különböző kampányaidnál. Érdemes ezeket előtte megtervezni.

UTM link építő programok:

Ezek az UTM kódok segítenek nekünk a forgalom elemzésében és a látogatók számának növelésében.
Hogyan lehet növelni a WordPress memória- és fájl méretkorlátját memóriaproblémák esetén!

Hogyan lehet növelni a WordPress memória- és fájl méretkorlátját memóriaproblémák esetén!

Ha egy ilyen WordPress hibaüzenetet kapsz, ami a következő: „Az engedélyezett memóriaméret elfogyott – “Fatal error: Allowed memory size of xxxxxxxxxxxxx bytes exhausted”?, akkor ezt a cikket olvasd tovább, remélhetőleg találsz majd megoldást. A lent említett megoldások a Wordpress problémáját fogja csak megoldani más PHP scriptek problémáját nem.

Ez a hiba az egyik legbosszantóbb WordPress hiba és elég sűrűn elő is fordul. Bár a WordPress memóriakorlátját egyszerűen, néhány lépéssel növelhetjük, de csak addig, amíg a tárhelyszolgáltató engedi.

Lépj kapcsolatba velem!

Kérlek minél pontosabban írd le, mivel kapcsolatban tudok neked segíteni.

24 h belül fogunk hívni, hogy pontosan leegyeztessük a problémád.

Időpont foglalás naptártervezés

Ha 24 h belül nem hívunk vissza, akkor valószínűleg valamilyen hiba folytán nem jött meg a leveled.

Kérlek írjál nekünk az E-mail címünkre: info@netkreator.hu,

vagy a hívjál telefonon: +36 (20) 337 3282

Csatlakozz a Kérdezd a Webesed Facebook csoportomba és

kövess minket a Ma-Ja.Com Kft Facebook oldalán.

FacebookPinterestLinkedIn